Så ny gräsmatta underarbete
Så gräsmatta underarbete

Så lägger du ny gräsmatta

Många går i tankarna kring att lägga nu gräsmatta men vet inte hur man gör. Det är inte varje dag man gör detta för de allra flesta personer. Vi på rullgräs lägger gräsmatta året runt förutom när de är snö och tjäle i marken förstås.

Lägga ny gräsmatta är enkelt

Att lägga och så en ny gräsmatta är enkelt men det svåra är att få det att bli snyggt i längden. Den traditionella metoden är att helt enkelt slänga ut frön och sedan vattna. Nackdelen med detta är att det går åt ofantliga mängder vatten samt att fröna flyter runt i pölar eller blir uppätna av fåglar. Ofta innehåller konsumentgräsfröpaket som säljs i de flesta varuhus även en sämre och billig fröblandning som gör att gräsmattan och kvaliteten på denna inte ser bra ut i längden. En sådd gräsmatta är tidskrävande att få fin och man måste garanterat så flera gånger för att den kommer ta sig fläckvis.

Alternativ två om du ska lägga ny gräsmatta är att du köper tungt rullgräs som måste rullas ut helst inom 12 h. Det är tungt att bära och frakta samt kräver även mycket vatten för att de avskurna rötterna ska växa ihop med din mark och anpassa sig till den nya jorden.

I båda alternativen ovan är det enkelt att misslyckas med att lägga en snygg kvalitétsgräsmatta. De blir ofta gula döda fläckar eller synliga fula skarvar med gammalt rullgräs.

Så Gräsmatta och bra underarbete

De bästa metoden att lägga ny gräsmatta

Om du enkelt vill lägga en ny fin gräsmatta med minimalt arbete samtidigt som du får områdets finaste, tätaste och grönaste gräsmatta på kort tid är att använda rullgräs på ecoDuk. Gräsfröblandningen i denna är premiumräsfrön som nästintill är omöjliga att hitta på konsumentmarknaden. Frön och gödning är redan insydda och ligger kvar på samma plats och duken limmar sig mot marken när du vattnar denna första gången. Duken förmultnar i takt när gräset växer och tillsätter näringsämnen till jorden. Våra produkter som vi säljer är unika med extra gödning för snabbare tillväxt. Här växer gräsfröna i sin naturliga miljö från början och 40 kvadratmeter rullgräs väger endast 5 kg. Det blir då enkelt att bära, transporter och rulla ut. Du får exempelvis plats med över 1000 m2 i en kombibil. 1000 m2 i gammalt rullgräs skulle motsvara ca 14 hela EU pallar med gräs och över 20 ton att bära runt.

Det bästa med rullgräs på träfiberduk är att du får en jämn och fin gräsmatta snabbt med snygg färg och fina grässtrån.

Så gör du ett bra underarbete när du lägger ny gräsmatta

Under arbetet är som med allt annat väldigt viktigt om du ska få en gräsmatta som håller sig fin i många år framöver. Underarbetet är viktigt för alla tre metoder ovan och det skiljer sig inte.

Grunden till fin ny gräsmatta

Bra jord, tex gräsmattejord eller matjord är a och o. Jorden ska innehålla mycket näring och det är därför matjord/ kompostjord är bra att använda. Du kan blanda jord själv om du vill. Matjord och lite sand är ett bra recept.

Gammal gräsmatta till ny

Det finns flera alternativ och metoder om du vill förnya din gamla gräsmatta. Vissa plöjer upp gamla gräsmattan helt, rensar bort ogräs och tillsätter lite ny jord. Vissa vänder gamla gräsmattan och lägger på lite jord och sedan en sår en ny gräsmatta.

Lägg gräsmatta enkelt underarbete

Hur mycket jord ska jag ha till nya gräsmattan

Det beror på vad du har för jord som befintligt ligger på platsen där du ska anlägga ny gräsmatta. Jag rekommenderar dock minst 5-20 cm bra jord.

Kommer även inom kort skriva hur du enklast ser till att gräsmattan alltid är fin, tät och grön.

Hur ser din gräsmatta ut idag och hur kort och ofta brukar du klippa? Skriv gärna en kommentar. 🌱🌱😊

SHARE YOUR CART