Anlägg gräsmatta Rullgräs duk

Så planterar eller anlägger du din nya gräsmatta utan ryggvärk med vår rullgrästextil.

 

Förberedelse

 • Förbered jorden gräsmattejord eller ett lager matjord och se även till att ta bort ogräs och stenar.
 • Packa jorden så att den är fast. Den ska inte vara för lös så att man sjuker ner med fötterna. Kratta sedan.
 • Vattna duken så att den fäster/limmar sig mot marken och fäst duken med våra bionedbrytbara gräspeggar. Du kan även använda tex stenar eller likande för att duken inte ska blåsa iväg innan du vattnar den. All duk ska ha kontakt med marken.

  - Tänk på att gräs endast växer vid marktemeratur på minst +8 till 10 grader C eller mer.

 

Rullgräsmatta

Dags att rulla ut rullgräsduken

 • Rulla ut duken och sträck den lite som du gör med en duk på ett bord.
 • Längderna på rullgräsduken ska överlappa varandra med 2-3 cm utan springor (det är bara där det är duk det kommer växa gräs)
 • Du formar och klipper av duken enkelt med en vanlig kökssax
 • Vattna sedan duken ordentligt så att den sätter sig mot marken.
 • Om ett par dagar kommer du märka de första grässkotten och att gräset börjar växa. Då gräsblandningen innehåller olika sorters gräsfrön utvecklas och växer inte alla samtidigt. Vissa sorter har snabb tillväxt och andra tar lite längre tid på sig att växa till sig och slå rot.
 • Fortsätt vattna förslagsvis morgon och kväll beroende på väder och vind. Tips är att installera automatbevattning. Finns massvis med produkter som timers som slår av och på vattnet text 2 gånger per dag / 30 min för några hundralappar. (tex Gardena)

Rullgräsmatta Stockholm

 

Nu ska du sköta gräsmattan som vilken nyanlagd  gräsmatta som helst

 • Från och med nu bör du ta hand om gräsmattan på ett traditionellt sätt, med andra ord vattning, gödning och skärning.

 

Rullgräs Stockholm
Om man planterar rullgräsmattan som vi gjorde här precis innan vintern tipsar vi att slänga på ett litet lager jord. Detta behövs endast vid plantering innan frosten kommer. Snön kom bara 2 veckor efter plantering för ovan gräsmatta.

Gräsmattan precis börjat ta sig
Vintern är slut och medeltemperaturen börjar närma sig 10 grader. Gräsmattan börjar efter vinterdvalan snabbt ta sig. Snart är det dags att klippa gräsmattan för första gången och sedan sprids gräset även mer på bredden.

Hantering och vård av gräsmattan

 • Vattna planteringstextilen eller rullgräsduken på morgonen och kvällen med mycket vatten så hela textilen blir blöt. Vid intensiv värme är det viktigt att hålla rullgräsduken fuktig kontinuerligt för att undvika torrhet.
 • Du klipper gräset första gången då de är ca 8-10 cm högt.
 • Under en period av 4-8 veckor beroende på bevattning och klimatförhållanden blir planteringstextilen till näringsämnen och försvinner därmed medans gräset växer. På vintern sker inte sönderdelningen regelbundet då kylan förhindrar frön från att gro och rota sig. Nedbrytningen börjar när vädret är varmt och den konstanta miljöntemperaturen är minst 10 grader Celsius.
 • Liksom alla gräsmattor behöver gräsmattan regelbundna gödselmedel och bevattning för rätt tillväxt.

Så får du en fin gräsmatta

Grattis till en mycket bra investering!

Du har förvärvat en mycket vacker och högkvalitativ gräsmatta som ger dig många tillfredsställelser.

Och släng inte bort rester som är kvar! Du kan förvara dem på en sval och torr plats, i en sluten påse i minst 2 år. Således kan du använda dem för att reparera gräsytan i händelse av skador som orsakats av olyckor, arbeten eller andra händelser.

...och varför inte dekorera krukor och andra trädgårdsdelar? Vår planteringtextil är mycket flexibel och praktisk, bara vår fantasi kan begränsa användningen!

Glöm inte att vi även har ängsblommor/ vildängsblommor/ sommarängar och exempelvis sallad även detta på rullgräsduk.

Vår produkt passar även mycket bra vid sluttningar och lutande tomter/ marker.

Så gräsmatta nästan året runt

Tiden för plantering kommer att bestämmas av den typ av gräs du köper. Men flera av våra produkter kan planteras året runt, utom under mycket intensiva perioder av snö och kyla. Gräs växer med en marktemp på 8-11 grader.  Fråga vårt supportteam för råd.

SHARE YOUR CART